Ελληνική σταφίδα, το super food της χώρας
Ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και η Πριμαρόλια ΑΜΚΕ, διοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Πριμαρόλια, 12-30 Σεπτεμβρίου στο Αίγιο Αχαΐας.
Στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στο πλαίσιο της ζώνης του Πρωτογενούς Τομέα, μίλησε ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ, Σωτήρης Μπόλης και τόνισε πως θα διοργανωθεί κανονικά και θα επιχειρήσει να κάνει τις πολλαπλές συνδέσεις του με την ιστορία της σταφίδας, που αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Συνδέσεις με τον Πολιτισμό, την γαστρονομία, καθώς οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πόσο πολλαπλά ωφέλιμη είναι η σταφίδα ως αντιοξειδωτικό, με βιταμίνες, σίδηρο κ.α. Με λίγα λόγια η σταφίδα είναι μια υπερτροφή, που ενώ εξάγεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, οι Έλληνες δυστυχώς αναζητούν άλλες ξένες υπερτροφές.
«Φυσικά ένας από τους στόχους του Φεστιβάλ, είναι να μάθουν οι Έλληνες να καταναλώνουν την Ελληνική Σταφίδα και σε αυτό θα βοηθήσει πολύ η γαστρονομία», τόνισε ο κ. Μπόλης.
Όπως πέρσι, έτσι και φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται σειρά εικαστικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων γύρω από τη θεματική «Κινητικότητες» με κορωνίδα την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Εικόνες ενός επιπλέοντος Κόσμου» (Images of a Floating World), στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.
Θεματική του 2ου Φεστιβάλ «Πριμαρόλια» αποτελεί η έννοια της κινητικότητας καθώς το όνομα του Αιγίου προέρχεται από το ομηρικό ρήμα αΐσσω που σημαίνει: «θέτω σε κίνηση, κινούμαι ορμητικά». Η έκθεση φέτος εστιάζει λοιπόν στην κινητικότητα και τιτλοφορείται «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου» σε ελεύθερη απόδοση του ιαπωνικού όρου «ουκίγιο-ε». Την εποχή που ξεκινούσε και εδραιωνόταν το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στα λιμάνια του εξωτερικού, στα ίδια λιμάνια κατέφθαναν έργα εμβληματικών Ιαπώνων καλλιτεχνών- όπως του Χοκουσάι- επηρεάζοντας βαθιά το έργο των Ευρωπαίων δημιουργών.
Φέτος στην έκθεση σύγχρονης τέχνης συμμετέχουν εννιά σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.
Η έκθεση αποκτά τοποειδικό χαρακτήρα, καθώς αναπτύσσεται στο κτήριο «Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη», μία από τις πιο παλιές σταφιδαποθήκες της πόλης, που αποτέλεσε σταθμό στη βιομηχανική ιστορία της και στο πολιτιστικό της γίγνεσθαι. Πρόκειται για ένα κτήριο που χτίστηκε στις αρχές του 1900 και χρησιμοποιήθηκε ως σταφιδαποθήκη, γραφείο και κατοικία σταφιδεμπόρου της περιοχής, ενώ αποτέλεσε σκηνικό για τις παγκοσμίου φήμης ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μελισσοκόμος» και «Θίασος».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου. Τι σημαίνει η λέξη Πριμαρόλια; Πριμαρόλια ονομαζόταν η αναχώρηση των πρώτων καραβιών, φορτωμένων με τη νέα σοδειά σταφίδας. Τα καράβια σάλπαραν μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα με μουσικούς να παίζουν στην προβλήτα και τον πληθυσμό να συγκεντρώνεται στο λιμάνι για να αποχαιρετίσει το πλήρωμα. Επιστρέφοντας τα καράβια αυτά έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», χρηματοδοτώντας κατά μεγάλο ποσοστό το νεοσύστατο μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος, τις υποδομές του, τα λιμάνια και τις πόλεις του εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.
Η συνέντευξη του κ. Μπόλη στην ΕΡΤ Κομοτηνής
Πηγή: ert.gr