Θ. Τρύφων: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς στροφή στη βιομηχανία
Οι δύο επενδύσεις που υλοποιεί η Elpen, για μια νέα παραγωγική μονάδα στην Κερατέα και ένα ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσουν, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, την απασχόληση με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Η επένδυση έχει άλλωστε ενταχθεί στο νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων.
Εντούτοις η υπερφορολόγηση μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών, αποτελεί όπως επισημαίνει ο κ. Τρύφων, “τροχοπέδη” για την ανάπτυξη του κλάδου του φαρμάκου.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της νέας αυτής διπλής επένδυσης της Elpen; Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει;
Το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα Αττικής, με δύο νέες μονάδες παραγωγής, θα αφορά στην παραγωγή στερεών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και φαρμάκων για αναπνευστικές παθήσεις. Αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2022. Το 85% των προϊόντων που θα παράγονται στο νέο εργοστάσιο προορίζεται για το εξωτερικό.
Αντίστοιχα, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στα Σπάτα, το οποίο θα ενισχύσει τις ερευνητικές δυνατότητες της ELPEN στην κατεύθυνση της έρευνας θεραπειών οριακής καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τέλη του 2022.
Και οι δυο επενδύσεις θα ενισχύσουν την απασχόληση με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 150 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Η επένδυση αυτή βρισκόταν στο σχεδιασμό της Elpen εδώ και κάποιο διάστημα. Υπήρχαν δυσκολίες μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του business plan;
Για την επιβίωση μιας μεσαίας ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως είναι και η ELPEN, οι συνεχείς επενδύσεις είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
Η ELPEN είχε πράγματι σχεδιάσει τα επόμενα επιχειρηματικά της βήματα, για αυτό και ήμασταν η πρώτη εταιρεία που υπέβαλε επενδυτική πρόταση σε συνέχεια του Ν.4608/2019 περί στρατηγικών επενδύσεων.
Η εταιρεία μας διαχρονικά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, συνέχισε να παράγει και να επενδύει στο μέλλον αυτής της χώρας. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η υπερφορολόγηση μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, που φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, είναι το σοβαρότερο αντικίνητρο για να ολοκληρωθούν οι υπάρχουσες επενδύσεις, αλλά και για να γίνουν νέες.
Η στρέβλωση της υπερφορολόγησης εξηγεί τους λόγους που η επένδυσή μας καθυστέρησε. Από την άλλη πλευρά, η ένταξή μας στο Ν4608/2019 περί στρατηγικών επενδύσεων, χωρίς αμφιβολία ενεργοποίησε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Και όχι τυχαία, τα κίνητρα που προβλέπει ο νόμος περί στρατηγικών επενδύσεων μπορεί να μην είναι ικανή συνθήκη για τον εξορθολογισμό του κλάδου μας, είναι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για δικαιότερο καταμερισμό των επιβαρύνσεων, με στόχο τη σταδιακή άρση των αντικινήτρων που αποδυναμώνουν τον κλάδο μας και την Ελλάδα.
Τι σημαίνει η επένδυση για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του φαρμάκου και τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς;
Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας σημαντικός αναπτυξιακός κλάδος, με πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές. Σίγουρα πρέπει να προτεραιοποιηθεί και να αποτελέσει μέρος της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής και του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, γιατί έχει μια μοναδική παραγωγική βάση 30 εργοστασίων στην χώρα μας. Πάνω σε αυτή τη βάση θα χτίσουμε το μέλλον.
Αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ελληνικού φαρμάκου, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ. Ο πολλαπλασιαστής αυτός της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι από τους υψηλότερος στην χώρα μας.
Ποια είναι η πορεία των αναγκαστικών επιστροφών του clawback φέτος;
Η υπερφορολόγηση μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων είναι τεράστιο πλήγμα. Είναι πέραν κάθε οικονομικής λογικής και εκτός κάθε ορίου. Οι υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις αποδυναμώνουν το κλάδο μας και μειώνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Υπενθυμίζω ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback) είναι στο 15% την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα φτάνουν το 45%.
Η Πολιτεία οφείλει να άρει τη στρέβλωση της υπερφορολόγησης άμεσα. Όσο περισσότερες δυνατότητες δοθούν στον κλάδο μας τόσο μεγαλύτερη ανταπόκριση θα υπάρχει για επενδύσεις.
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Να περιμένουμε περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στο μέλλον;
Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς στροφή προς τη βιομηχανία. Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης, η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ανασυγκρότηση της μεταποίησης. Συνδέεται με την ενίσχυση των εξωστρεφών βιομηχανιών που αναπτύσσουν και παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Μόνον έτσι θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας ήταν για εμάς πάντα το κίνητρο για τις επιχειρηματικές μας αποφάσεις. Επιδιώκουμε να στηρίξουμε την εκβιομηχάνιση της Ελλάδας, να στηρίξουμε την παραγωγή της και την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.
Η εταιρεία μας επενδύει διαχρονικά σε φαρμακευτική τεχνολογία αιχμής και στην έρευνα θεραπειών οριακής καινοτομίας, για νέα φάρμακα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Στόχος η κάλυψη ασθενών σε όλο τον κόσμο με ποιοτικά φάρμακα
Βασική προϋπόθεση όμως είναι να αναγνωριστεί η σημαντική αναπτυξιακή δύναμη του κλάδου από την ίδια την Πολιτεία και να δοθούν κίνητρα.
*Πηγή: capital.gr