Καίτη Κυριακοπούλου: Πέθανε η «σιδηρά Κυρία» της ελληνικής Βιομηχανίας
Από τις ελάχιστες περιπτώσεις γυναικών στο τιμόνι μιας ελληνικής βιομηχανίας, η Καίτη Κυριακοπουλου διακρινόταν για τη δυναμικότητά της
Πλήρης ημερών εφυγε από τη ζωή η Καίτη Κυριακοπουλου, η αποκαλούμενη και “σιδηρά Κυρία της Βιομηχανίας” κρατώντας στα χέρια της από το 1970 το τιμόνι της Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, μετέπειτα S&B, που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Imerys. Ήταν 97 ετών.
Από τις ελάχιστες περιπτώσεις γυναικών στο τιμόνι μιας ελληνικής Βιομηχανίας η Καίτη Κυριακοπουλου διακρίνονταν για τη δυναμικότητα της. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το περιστατικό, που συνέβη κατά την πρώτη της επίσκεψη στα μεταλλεία βωξίτη. Ζήτησε να επισκεφθεί μια υπόγεια στοά – και άκρα σιωπή έπεσε στους μηχανικούς που την συνόδευαν. Τελικά, ο πιο θαρραλέος από αυτούς προσπάθησε να εξηγήσει ότι εθεωρείτο μεγάλη γρουσουζιά το να μπει μια γυναίκα στη γαλαρία. Η Καίτη Κυριακοπούλου απάντησε: «Κύριοι, εγώ δεν είμαι μια γυναίκα, είμαι η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Αν θέλετε, έρχεστε μαζί, εγώ πάντως μπαίνω».
Γεννημένη στο Βουκουρέστι το 1922, η Καίτη Κυριακοπούλου πέρασε τις πρώτες δεκαετίες της ζωής της σ’ έναν βίο νομαδικό. Μεγάλωσε στην Αγγλία και Γαλλία κι έφτασε, στα 13 της, στην Ελλάδα. Πριν προλάβει να προσαρμοστεί στην πατρίδα των γονιών της, ξανάφυγε με αυτούς και μια βαλίτσα, με την είσοδο των Γερμανών στη χώρα. Μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή μέσω Αιγύπτου, Νότιας Αφρικής και Δυτικών Ινδιών, έφτασε στην Αμερική και σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν, στο Πανεπιστήμιο Mount Holyoke της Μασσαχουσέτης. Εξήντα χρόνια αργότερα, τιμώντας το συνολικό της έργο, το Πανεπιστήμιό της της απένειμε το degree Doctor of Humane Letters honoris causa
Γύρισε στην Ελλάδα το 1950 και παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Οδυσσέα και την Φλωρίκα. Με τον θάνατο του πατέρα της το 1970, ανέλαβε την διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι.
Έμεινε στο τιμόνι του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου μέχρι το 1989, όταν την διαδέχθηκε ο γιος της Οδυσσέας, αλλά από τότε μέχρι το τέλος του βίου της, σαν επίτιμη Πρόεδρος του Ομίλου, ήταν σε όλους γνωστό ότι, η «Κυρία Καίτη» είχε πάντα σημαίνοντα λόγο για τα τεκταινόμενα του Ομίλου. Όπως και ότι ήταν αυτή που έδωσε το τελικό οκ για την πώληση της S&B στην Imerys.
Στη διάρκεια της επιχειρηματικής της πορείας προσπάθησε να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνταν οι εταιρείες, δημιουργώντας μεταξύ άλλων Μεταλλευτικά Μουσεία, Πολιτιστικά και Συνεδριακά Κέντρα με στόχο την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.