Νάσιου Χαρ. Αναστασία
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ
Πως μπορεί μια μυρωδιά, μια γεύση ένα άρωμα φρεσκοψημένου καφέ, να σε καθηλώσουν σε μια γωνιά;
Να μην μπορείς να κάνεις κανένα βήμα παρά μόνο εκείνο που θα σε οδηγήσει στο κατώφλι του μαγικού και γευστικού κόσμου της Αναστασίας!
Εκεί που θα συναντήσεις, θα θαυμάσεις και θα ζητήσεις να γευθείς με την ανυπομονησία ενός μικρού παιδιού, λιχουδιές από αγνές πρώτες ύλες, με τις μυρωδιές και τα αρώματα της Κορινθιακής αλλά και της Ηπειρώτικης γης.
Δεν είναι μόνο τα σωστά υλικά αλλά και ο τρόπος που αγγίζει, συνδυάζει παρασκευάζει η Αναστασία Νάσιου όλα της τα δημιουργήματα.
Έχει φέρει μαζί της και κουβαλά χρόνια τώρα εκείνες τις μυστικές συνταγές της μάνας από τα ορεινά της Πρέβεζας, από τον άγριο, τον ατίθασο, τον ανόθευτο τον μοσχοβολιστό τόπο που γεννήθηκε. Άλλα σπουδάζει, με άλλα καταπιάνεται για κάποια χρόνια όπως το αρχιτεκτονικό σχέδιο, όμως η ανάγκη της για φυγή μέσα από την δημιουργία, την οδηγεί στην μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει το ταξίδι της γεύσης και της μαγείας που την τυλίγει.Τολμά το 2002 και ανοίγει το εργαστήριο της στη συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου 59 και Κ.Παλαμά στην Κόρινθο, με την βοήθεια της οικογένειας της, πάντα να την καταλαβαίνει και να την ενδυναμώνει στο νέο εγχείρημα.
Ακολουθεί τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής που έχουν μείνει χαραγμένες από τότε στο χωριό που έβλεπε την γιαγιά και την μάνα της να πλάθουν πίτες, να φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκά διατηρώντας τη σοφία της παράδοσής , που έμεινε αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο.Κάθε μπουκιά και μια αγαπημένη γεύση που ξυπνά μνήμες από το χωριό.Σαν Ηπειρώτισσα επενδύει στις διάσημες πίτες που φτιάχνει και κυρίως στο φύλλο που ξέρει να ανοίγει, λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο.
Είναι μία τέχνη που έχει περάσει και συνεχίζει να περνάει από γενιά σε γενιά. Ένα κομμάτι σπιτική χορτόπιτα της Αναστασίας σε ταξιδεύει στον άγριο τόπο της Ηπείρου και πραγματικά σε κρατά δέσμιο στη αιχμαλωσία της γεύσης της, αφού παντρεύει μέσα της πάνω από 10 είδη χόρτων και μυρωδικών, αγνό ελαιόλαδο και νοστιμότατη φέτα της περιοχής.Τι να πεις όμως και για την κολοκυθόπιτα γλυκιά και αλμυρή, γαλατόπιτα, σπανακόπιτα, μανιταρόπιτα μοναδικές γεύσεις που καταφέρνει να δίνει μέσα από τις πρώτες ύλες που συγκεντρώνει από μικρούς παραγωγούς της Κορινθιακής γης.Κάθε παρασκευή αλμυρού η γλυκού για την Αναστασία είναι και μια πρόκληση αλλά το ίδιο πάντα αγαπημένη. Δημιουργεί με τα συναισθήματα της να αγγίζουν τις δημιουργίες της χωρίς τσιγκουνιά.
Εκεί λοιπόν στον δικό της κόσμο, στο εργαστήρι αγάπης που παρασκευάζει χειροποίητες λιχουδιές ,εκεί που χαράζει σίγουρα και σταθερά βήματα με τα χέρια και το μεράκι της, η Αναστασία με εκείνο το ήρεμο χαμόγελο και καταφέρνει να έχει μόνο ευχαριστημένους πελάτες που μέρα με τη μέρα γίνονται φίλοι της που δύσκολα πλέον την αποχωρίζονται.
Έχει καταφέρει με την ικανότητα της, την ποιότητα, τις παραδοσιακές τεχνικές της τα αγνά υλικά και το μεράκι οι λιχουδιές της να μαγεύουν τον ουρανίσκο και να αποτελούν σημείο αναφοράς για χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα στην πόλη της Κορίνθου και όχι μόνο….