ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Ήταν γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 20 όταν ο πατέρας Λουκάς, μοναχός στη Μονή Αγ. Αντωνίου της Άρβης, έφερε μαζί του από την Αίγυπτο μια γλάστρα με ένα παράξενο φυτό, ελπίζοντας ότι θα ευδοκιμούσε και θα έδινε ένα εξωτικό χρώμα στο περιβόλι της μονής. Το άγνωστο φυτό, που δεν ήταν άλλο από μια μικρή μπανανιά, έπιασε και αναπτύχθηκε χάρη στο θερμό κλίμα της περιοχής, και μέσα σε ένα χρόνο έβγαλε και καρπούς. Όπως ήταν φυσικό, μέσα σε λίγα χρόνια το περιβόλι της μονής είχε γεμίσει με μπανανιές, ενώ το παράδειγμα των μοναχών ακολούθησαν και οι κάτοικοι της Άρβης φυτεύοντας μπανανιές εδώ κι εκεί. Αυτό ήταν το σύνθημα για την καλλιέργεια της μπανάνας σε επαγγελματική βάση και τη διάδοσή της, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες εκτάσεις όχι μόνο στην Άρβη αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.
Σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια η κρητική μπανάνα αναγνωρίζεται εξαιτίας των θαυμάσιων αρωμάτων και της ιδιαίτερης γεύσης της. Η διατροφική της αξία περιγράφεται από τη χαμηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνες και λίπη όπως επίσης και σε χαμηλή συγκέντρωση νατρίου(Να)και υψηλή καλίου (Κ).Είναι επίσης πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία (Ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο)και βιταμίνες όπως Ασκορβικό οξυ(c) Πυριδοξίνη(Β6) Νιασίνη(Νικοτινικό οξύ)Ριβοφλαβίνη (Β2)κ.α. η θρεπτική της αξία σε θερμίδες είναι κατά μέσο όρο 88cal/100gr.