ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΕΙΨΩΝ
H ιστορία μας
Πρωτοκουβεντιάσαμε την ιδέα το 2010, όταν σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο, σύγχρονο οινοποιείο, μαζί, εδώ στους Λειψούς, κυρίως γιατί θέλαμε να ζωντανέψουμε και να προβάλλουμε το παραδοσιακό γλυκό κρασί του νησιού μας και να παράγουμε νέα, ποιοτικά κρασιά από ποικιλίες σταφυλιού που ταιριάζουν ιδανικά στα εδάφη και στο κλίμα του νησιού μας.
Και οι δύο, είμαστε ντόπιοι οινοπαραγωγοί και για πολλά χρόνια φτιάχναμε κρασί από τα αμπέλια μας. Είχε νόημα λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κι έτσι, μετά από αρκετά χρόνια, πολλή γραφειοκρατία και σκληρή προσπάθεια, γεννήθηκε η Οινοποιητική Λειψών. Το 2013, για πρώτη φορά, ήταν επίσημο: μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην κοινή παραγωγή του κρασιού μας.
Είπαμε το γλυκό μας κρασί «Αποσπερίτη»: η συνδυασμένη εμπειρία μας, οι νέες τεχνικές παραγωγής προσαρμοσμένες στην παράδοση και η προσοχή στη λεπτομέρεια, οδηγούν σε έναν πραγματικά μοναδικά ξεχωριστό οίνο εξαιρετικής ποιότητας.
Φέτος , εμφιαλώσαμε το πρώτο μας λευκό ξηρό οίνο , το «Αλώνι» - Blend των ποικιλιών Ασύρτικο και Αθήρι, ενώ συνεχίζουμε με ένα συναρπαστικό Φωκιανό ροζέ, που θα είναι έτοιμο το 2015.
Ελπίζουμε να σας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσετε τα κρασιά μας και να σας καλοδεχτούμε στην Οινοποιητική Λειψών.
Σας περιμένουμε!
Τα κρασιά μας
ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ
Ο γλυκός αυτός οίνος προέρχεται από το παραδοσιακό λιάσιμο της σπάνιας ποικιλίας Φωκιανό. Ένα ξεχωριστό κρασί με αρώματα από μέλι, γλυκό σταφύλι και αποξηραμένα φρούτα. Γεμάτο στο στόμα και άριστα ισορροπημένο, μπορεί να συνοδεύσει τέλεια παλαιωμένα τυριά, γλυκόξινες συνταγές, φρούτα και επιδόρπια ή γλυκίσματα. Μπορείτε επίσης, να το απολαύσετε ως απεριτίφ. Σερβίρεται στους 12 - 16C.
ΑΛΩΝΙ
Ο τοπικός οίνος Αλώνι προέρχεται από την οινοποίηση των Ελληνικών ποικιλιών Ασύρτικο και Αθήρι , όπου μετά τη ζύμωση ακολουθεί 6μήνη ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη μύτη ξεδιπλώνονται λεπτά αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα, άνθη λεμονιάς και λάιμ. Στο στόμα ξεχωρίζει για τον όγκο του, την ισορροπημένη οξύτητα & τον ορυκτώδη χαρακτήρα του. Μπορεί να συνοδεύσει τέλεια ψάρια, θαλασσινά, πικάντικα τυριά καθώς και συνταγές με ψητό κρέας. Σερβίρεται στους 10-12º C.