ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΡ. ΤΣΟΠΕΛΑΚΟΣ
Γενιά 1930 – 1976, στα μυστικά του μούστου
Η οικογένεια Δημοσθένη Τσοπελάκου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ᾽30 την ενασχόληση με την καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή μούστου και κρασιού. Ο παππούς Δημοσθένης Τσοπελάκος, γεννημένος το 1900 στην πόλη της Καλαμάτας, μυείται στην τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης.
Καλλιεργεί σταφύλια και παράγει μούστο και τα συναφή προιόντα, στην περιοχή Ζευγολατιό, στον Δήμο της Οιχαλίας. Η πορεία της οικογένειας στον χώρο άρχισε από την παραγωγή σταφυλιών και σταφίδας. Τα προιόντα της τα παρήγαγε και κατόπιν μεταποιούσε η ίδια η οικογένεια, με τα αμπελοοινικά μέσα που παρείχε η εποχή.
Γενιά 1977 – 2005, η καινούργια μονάδα
Είναι η σειρά της επόμενης γενιάς να αναλάβει και να εκσυχρονίσει τις υπηρεσίες του πρώτου οινοποιείου. Το 1977, η οικογένεια Τσοπελάκου δημιουργεί την πρώτη οργανωμένη οινοπαραγωγική μονάδα της ευρύτερης περιοχής, με δυνατότητα παραγωγής τα 50.000 λίτρα.
Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του οινοποιείου και η συμμετοχή και αγάπη της οικογένειας, οδήγησαν στα μέσα της δεκαετίας του ᾽80 σε μια παραγωγή άνω των 250.000 λίτρων. Η κύρια εργασία του οινοποιείου είναι η παραγωγή και η πώληση μούστου. Την ίδια περίοδο αρχίζουν τα πρώτα βήματα για την παραγωγή κρασιού, με ποικιλίες σταφυλιών που αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό τους στα εδάφη της Μεσσηνιακής γης.
2006 έως Σήμερα, ένα σύγχρονο Οινοποιείο
Το 2006, το οινοποιείο, με τον διακριτικό τίτλο Εύρυτος, περνά στα χέρια της τρίτης γενιάς Τσοπελάκου. Ο Δημοσθένης Τσοπελάκος, πιστός στις παραδόσεις και στηριζόμενος στην άριστη ποιότητα προιόντων που προσέφερε η οικογένειά του στην περιοχή επί σειρά ετών, αναβαθμίζει την υφιστάμενη οινοποιητική μονάδα σε μια σύγχρονη εγκατάσταση, που έρχεται να συναντήσει τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας της εποχής μας.
Στη σημερινή της μορφή, η μονάδα αποτελείται από τους χώρους οινοποίησης, ωρίμανσης, εμφιάλωσης, συσκευασίας και αποθήκευσης, και προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας και τυποποίησης 170.000 φιαλών ανά έτος. Το νέο οινοποιείο στεγάζει ο, τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό και, έχοντας ως οδηγό την εμπειρία της οικογένειας Τσοπελάκου, διασφαλίζει την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών Εύρυτος.
Στόχος μας είναι η διαμόρφωση κρασιών με προσωπικότητα. Η προσωπική φροντίδα του Δημοσθένη Τσοπελάκου στην επιλογή των σταφυλιών, οι άριστες συνθήκες επεξεργασίας οίνου και το πάθος μας για το καλό αποτέλεσμα, μας δίνουν σήμερα τα δύο κρασιά Εύρυτος. Τον λευκό Ροδίτη και το ερυθρό Syrah-Merlot μας.