Τα τζιπ Hummer του Ελληνικού στρατού που κατασκεύασε η ΕΛΒΟ.

Τα τζιπ Hummer του Ελληνικού στρατού που κατασκεύασε η ΕΛΒΟ.

Τα τζιπ Hummer του Ελληνικού στρατού που κατασκεύασε η ΕΛΒΟ.

Τα τζιπ Hummer του Ελληνικού στρατού βασίζονται μεν σε αμερικανικό σχέδιο, αλλά έχουν κατασκευαστεί με τη συνδρομή της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων). Πρόκειται για Hummer τύπου HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – Τροχοφόρο Όχημα Πολλαπλών Χρήσεων Υψηλής Κινητικότητας) και η επίσημη ονομασία τους είναι HMMWV Μ1025Α2GR.

Πρόκειται για μια από τις πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές διασκευές του Hummer για στρατιωτικές χρήσεις όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες.

Έχει βάρος 4.676 κιλά, μήκος 4,839 μέτρα, πλάτος 2,16 μ., και φέρει πλήρωμα τριών ατόμων. Η μέγιστη ταχύτητά του φθάνει τα 88 χιλιόμετρα την ώρα, έχει τη δυνατότητα… πλεύσης και διέλευσης υδάτινου κωλύματος έως και 1,52 μέτρων, μπορεί να υπερβαίνει κάθετα εμπόδια και η αυτονομία του επισήμως φθάνει τα 515 χιλιόμετρα.

Άξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτούν αντιαρματικούς πυραύλους όπως είναι ο ρωσικός 9M133 Kornet ATGM που καθοδηγείται με λέιζερ, και διαθέτει αποθήκη για έως και 10 πυραύλους.

Το Humvee έχει παραχθεί σε πάρα πολλές μορφές, εξυπηρετώντας τις ανάγκες δεκάδων στρατών ανά τον κόσμο, όπως είναι η Κίνα, η Αίγυπτος, η Γεωργία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, το Μεξικό και η Πολωνία.

Ωστόσο οι εκδόσεις M1114GR και Μ1025Α2GR του Ελληνικού Στρατού θεωρούνται από τις καλύτερες εξ όψεως. Σύμφωνα με διεθνείς ιστοσελίδες πρόκειται για μια «ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στις στρατιωτικές ικανότητες και την κινητικότητα. Η θωράκιση του μπορεί να προστατεύσει τους στρατιώτες στο εσωτερικό του από πυρά τόσο ελαφρών, όσο και μεσαίας τάξης όπλων και εκρηκτικών μέσων.

Επιπλέον η θωράκιση είναι ικανή να αντιμετωπίσει και ελαφρές αυτοσχέδιες νάρκες».
Βάρος: 4.676 χλγ.
Μήκος: 4,839 μ.
Πλάτος: 2,16 μ.
Οπλισμός: Πολυβόλο 0,50”
Πλήρωμα: 3 άτομα

Οι επιδόσεις του:
Μέγιστη Ταχύτητα: 88 χλμ/ώρα
Υπέρβαση κάθετου εμποδίου Ναι
Δυνατότητα πλεύσης: Ναι
Δυνατότητα διέλευσης υδάτινου κωλύματος με ειδική συλλογή: 1,52 μ.
Αυτονομία: 515 χλμ.

*Πηγή: greekzone.gr