Με τους μεγάλους πρεσβευτές της, το κρασί και το βόειο κρέας, η Ημαθία δίνει το στίγμα της στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας

Με τους μεγάλους πρεσβευτές της, το κρασί και το βόειο κρέας, η Ημαθία δίνει το στίγμα της στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας

Με τους μεγάλους πρεσβευτές της, το κρασί και το βόειο κρέας, η Ημαθία δίνει το στίγμα της στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας

Ο γαστρονομικός τουρισμός, τα τελευταία χρόνια αποτελεί ισχυρό κίνητρο για πολλούς επισκέπτες ενός τόπου ή μιας χώρας, αφού πέρα από τα αξιοθέατα, την φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε περιοχής, οι επισκέπτες  αναζητούν και τις  γεύσεις και το καλό τοπικό φαγητό.

Με σκοπό την άμεση σχεδίαση ενός γαστρονομικού οδηγού για τη χώρα μας, τα υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησαν στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας και οι πρώτες διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο, ώστε καθένας από τους 52 νομούς της Ελλάδας να γίνει ξεχωριστός γαστρονομικός προορισμός, με τη σφραγίδα της τοπικής του κουζίνας και να λειτουργήσει, συνδυάζοντας τον  πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Επικεφαλής της Ομάδας είναι η πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, που έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ξινόμαυρο της Νάουσας, την οποία έχει επισκεφθεί, ενώ  συμμετέχουν ξενοδόχοι, επαγγελματίες της εστίασης και σεφ. Με την ομάδα συνεργάζονται στενά οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της, Λευτέρη Γίτσα.

Δ. Μάντσιος: «Είμαστε ήδη ένα βήμα μπροστά στην Ημαθία»

Από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέμα αυτό, συμβάλλοντας στην υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ στην Ημαθία, είναι ο κ. Δημήτρης Μάντσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, πολύ καλός γνώστης της τοπικής κουζίνας και μάγειρας ο ίδιος που μίλησε στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 996, για τις προοπτικές του νομού, πατώντας στην γαστρονομική και οινική παράδοση.

«Εμείς, είμαστε ήδη ένα βήμα πιο μπροστά στον γαστρονομικό τουρισμό, διότι διαβλέπαμε εδώ και καιρό ότι το φαγητό και η  κουζίνα παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς οι πελάτες ενδιαφέρονταν για τις τοπικές γεύσεις τις οποίες αναζητούσαν κατά την διαμονή τους… Στην Ημαθία, εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει οι γαστρονομικές κοινότητες στη Νάουσα και ο Κάρανος στη Βέροια και τώρα, ο χάρτης που ενεργοποιείται, έρχεται να εμπλουτίσει αυτές τις δράσεις» λέει ο κ. Μάντσιος, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη της Επιτροπής θα είναι το επιστέγασμα στο γαστρονομικό γίγνεσθαι που έχει ήδη χτισθεί στο νομό. «Περιμένουμε την ανάδειξή του, μέσα από αυτόν τον φορέα, με επικεφαλής την κα Τριανταφυλλοπούλου, η οποία έχει φιλοξενηθεί εδώ, είναι φίλη της Νάουσας, αλλά και τον κ. Γίτσα που γνωρίζει πολύ καλά το βόιο κρέας. Μην ξεχνάμε ότι η Ημαθία εκτός από νομός του κρασιού, είναι και η μεγάλη δεξαμενή του καλού βόιου κρέατος, ανά την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Μάντσιος.

 Με αυτά τα ατού λοιπόν, το κρασί και το κρέας, τους δύο μεγάλους πρεσβευτές του τόπου μας, η Ημαθία δίνει το στίγμα της στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας, συμπληρώνοντας βεβαίως την παλέτα των προϊόντων της, με τα εξαιρετικά φρούτα και λαχανικά που παράγει ο κάμπος και οι ορεινές της περιοχές.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι σύμφωνα με τον νόμο, ο τουρισμός γαστρονομίας περιλαμβάνει δράσεις  σχετικές με την μελέτη και τη γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων, την εκμάθηση της τοπικής κουζίνας, την αγορά αγροτικών προϊόντων απευθείας από την παραγωγή, τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις-φεστιβάλ και παρουσιάσεις γευσιγνωσίας, την ανάδειξη της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας καθώς και τη διεθνοποίηση των τοπικών προϊόντων. Σημαντικό επίσης το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, που πιστοποιεί ότι μια επιχείρηση προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων με βάση την ελληνική γαστρονομική παράδοση, και με έμφαση στις τοπικές κουζίνες και τα ελληνικά προϊόντα, καθώς και το  επίπεδο της  παροχής υπηρεσιών, στους επισκέπτες.

*Πηγή: laosnews.gr