Με 30 εκατ. ενισχύεται η ελληνική αιγοπροβατοτροφία

Με 30 εκατ. ενισχύεται η ελληνική αιγοπροβατοτροφία

Με 30 εκατ. ενισχύεται η ελληνική αιγοπροβατοτροφία

Την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας με 30 εκ € ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην Κοζάνη. Ο κ. Βορίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το μέτρο της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ομάδας των κτηνοτρόφων δίδεται εις αντιστάθμισμα της απώλειας που έχει υποστεί ο κλάδος λόγω κορονοϊού «αφού δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους την περίοδο του Πάσχα». Επίσης, στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών των οποίων το εισόδημα επλήγη με τα μέτρα που ελήφθησαν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν με το ποσό των 15 εκ €.

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταλιγνιτικής εποχής που έχει να αντιμετωπίσει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι το υπουργείο θα στηρίξει τους νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο “Νέων Γεωργών” 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 για αυτούς που θα θελήσουν «να συστήσουν επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα». Ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει εξειδικευμένη εδαφολογική μελέτη σε μεγάλο εύρος αγροτικών εκτάσεων της περιοχής, «ώστε οι νέοι γεωργοί και να γνωρίζουν με ακρίβεια τι μπορούν να καλλιεργήσουν». Οι πληροφορίες του συγκεκριμένου πρότζεκτ θα είναι ανοικτές και προσβάσιμες στους ενδιαφερόμενους. Στο κρίσιμο θέμα των “ελληνοποιήσεων” που απασχολεί πλήθος προϊόντων του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «προχωρήσαμε αρχικά στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην βουλή» και υποσχέθηκε ότι έως το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις μας σε θέματα των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και του θεσμικού πλαισίου που πρέπει να δημιουργηθεί «ώστε να προσδιορίζεται το ακριβές στοιχείο των παραβάσεων». Έφερε για παράδειγμα την ανάμειξη που γίνεται στο ελληνικό μέλι από εισαγόμενα κυρίως από την Κίνα, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένοι ακόμη και θεσμικά ώστε «να καταγράφουν το ακριβές στοιχείο της παράβασης και στην συνέχεια να ασκούνται και οι προβλεπόμενες διώξεις με βάση τον νόμο».

Στο ευαίσθητο θέμα της φυτοπροστασίας ο υπουργός σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιαστικές κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου αλλά απευθυνόμενος προς τους γεωργούς σημείωσε ότι «θα είμαστε απαιτητικοί ως προς την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων και ότι αυτό βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τέλος ανέφερε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι ενταγμένοι προϋπολογισμοί που χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ύψους 121 εκατ. €, εκ των οποίων έχουν πληρωθεί περί τα 62 εκατ. €.

Το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέδωσε και επίσημα τις κτιριακές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο υπουργείο, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου η τελευταία φιλοδοξεί να λειτουργήσει σύγχρονη υποδομή κτηνιατρικού εργαστηρίου.

Αργά το μεσημέρι ο κ. Βορίδης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας Αρωματικών φυτών «Διοσκουρίδης» στην Πτολεμαΐδα ενώ στην συνέχεια περιηγήθηκε στο Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στην ορεινή κοινότητα Βλάστη Κοζάνης.

*Πηγή: dailythess.gr