Η προοπτική των ναυπηγείων στην Ελλάδα

Η προοπτική των ναυπηγείων στην Ελλάδα

Η προοπτική των ναυπηγείων στην Ελλάδα

Του Μελέτη Ρεντούμη 

Ένας από τους κλάδους που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, είναι η αγορά των ναυπηγείων και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ευρύτερα.

Παρά όμως τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας και τον τεράστιο στόλο ελληνικών συμφερόντων παγκόσμια, τα ναυπηγεία αντί να έχουν ανάπτυξη και εξέλιξη, κάποια έκλεισαν οριστικά και άλλα αδρανοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας σε ένα δύσκολο και εξειδικευμένο κλάδο, που σημαίνει ταυτόχρονα την απώλεια σημαντικής τεχνογνωσίας.

Το τελευταίο διάστημα και κυρίως με την ανάληψη της διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση, η διαδικασία αναβίωσης και ανάπτυξης των ναυπηγείων επιταχύνθηκε σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική πολυεθνική Onex μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, ανέλαβε την ιδιοκτησία των ναυπηγείων στην Ελευσίνα με επενδύσεις που θα φθάσουν τα 400 εκατ. ευρώ και με δημιουργία 600 άμεσων θέσεων απασχόλησης, ενώ είχε ήδη εξαγοράσει και τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου, δημιουργώντας συνέργειες και οικονομίες κλίμακας στις μεγάλες επισκευές.

Πλέον η αιχμή του δόρατος για τη συγκεκριμένη αγορά είναι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναλάβουν κανένα μεγάλο έργο.

Μετά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τα θέματα των κρατικών επιδοτήσεων αλλά και των υποχρεώσεων του προηγούμενου ιδιοκτήτη, η κυβέρνηση προχωρά σε διπλό διεθνή διαγωνισμό, τόσο μέσω της εταιρείας ειδικής εκκαθάρισης, όσο και μέσω της εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου.

Η ανάδειξη και η αναγέννηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου στη χώρα μας, θα δώσει τόσο στο εμπορικό όσο και στο στρατιωτικό σκέλος, μια νέα διάσταση και προοπτική καθώς θα συνδεθεί και με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την προμήθεια φρεγατών, μέρος των οποίων θα μπορούσε να κατασκευαστεί στα εγχώρια ναυπηγεία.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα επόμενα χρόνια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ναυπηγείων, με στόχο να ανταποκριθεί κυρίως ο ελληνόκτητος στόλος και όλα τα νέα πλοία, πλέον να κατασκευάζονται αλλά και να επισκευάζονται στην Ελλάδα, δημιουργώντας τεράστια προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Εκτός αυτού, η συνεχής ανάληψη νέων έργων θα καταστήσει ανταγωνιστικά τα ναυπηγεία, με αποτέλεσμα την έλευση σημαντικών ναυτιλιακών παικτών στην παγκόσμια αγορά για κατασκευή και επισκευή με σημαντικά έσοδα για τη χώρα.

Τόσο η ναυτιλία όσο και τα ναυπηγεία, αποτελούν κρυμμένες και πολλά υποσχόμενες δυνάμεις για τη χώρα μας, ώστε με το κατάλληλο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο να μπορέσουν πραγματικά να απογειώσουν μεσοπρόθεσμα το ΑΕΠ και την ελληνική οικονομία.

* Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

 

*Πηγή:  capital.gr