Κτήμα Εύχαρις

  • 95 εμφανίσεις

 Κτήμα Εύχαρις

ΤΟ ΚΤΗΜΑ
Σε μια απόσταση μόλις 60 χλμ. από την πολύβουη μητρόπολη των Αθηνών κρύβεται μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Στις κυματιστές πλαγιές των Γερανείων, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην αρχαιότητα. Εδώ τα αμπέλια καλλιεργούνταν ήδη από το 1.000 προ Χριστού, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους είναι ιδανικές. Η περιοχή πήρε το όνομά της από το Μεγαρέα, το γιο της Οινόης, που το δικό της όνομα τη συνδέει με τον οίνο, το κρασί.

Σήμερα στα Μέγαρα, στις ηλιόλουστες πλαγιές ανάμεσα στους κόλπους της Σαλαμίνας και της Κορίνθου, περιτριγυρισμένα από ψηλά πεύκα και παλιούς ελαιώνες, σε μια έκταση περίπου 12 εκταρίων, παρατάσσονται αρμονικά τα αμπέλια της Eva-Maria Boehme και του Χάρη Αντωνίου. Χωρίζονται από μικρά μονοπάτια που στις άκρες τους φυτρώνουν δεντρολίβανο και λεβάντα, πολύχρωμα τριαντάφυλλα και ευωδιαστές μιμόζες, λυγερές αμυγδαλιές και ροδιές.

Εκτός από το κεντρικό κτίσμα, όπου στεγάζεται το σύγχρονο οινοποιείο, η Eva-Maria Boehme και ο Χάρης Αντωνίου μετατρέπουν σταδιακά μια σειρά από παλιά, εγκαταλειμμένα πατητήρια σε μικρούς ξενώνες, συνδυάζοντας αρχιτεκτονικά την παράδοση με τη σύγχρονη άνεση. Στην μικρή εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπουs, που το εσωτερικό της επιμελήθηκαν οι έλληνες αγιογράφοι Λυδία και Φώτης Σαρρής, οι ιδιοκτήτες ευχαριστούν το θεό για τις καλές σοδειές. Ο υπαίθριος

Εξωτερικός χώρος μπροστά από την εκκλησία, φτιαγμένος από φυσική πέτρα και διακοσμημένος με εικόνες στην κόγχη της Τράπεζας προσφέρει χώρο για έως και 150 καλεσμένους για διάφορες εκδηλώσεις.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Τα αμπέλια που φυτεύτηκαν από το 1992 μέχρι και το 2002 με συνολικά εννιά ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες (Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc , Ροδίτης , Chardonnay , Αγιωργίτικο , Syrah , Merlot , Grenage Rourge ) εκτείνονται σε υψόμετρο 400 μέτρων ανάμεσα στις κοινότητες Πευκενέα και Μούρτιζα στις πλαγιές των Γερανείων στα Μέγαρα Αττικής συνολικής έκτασης 120 στρεμάτων.

Η διάταξη τους είναι γραμμική και ο προσανατολισμός τους προς το Βορρά, ώστε να αερίζονται από τον βορειοδυτικό άνεμο της περιοχής και τα σταφύλια να μπορούν να αναπνέουν καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η δημιουργία υπερβολικής υγρασίας και τα φυτά προφυλάσσονται από ασθένειες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο καλλιέργειας που ακολουθεί σε γενικές γραμμές τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.

Το ασβεστολιθικό έδαφος της περιοχής είναι φτωχό αλλά ωστόσο πλούσιο σε υπολείμματα λάβας, άμμο, ιχνοστοιχεία και απολιθωμένα όστρακα αλλά και το κλίμα της περιοχής με τα δροσερά καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των αμπέλων.

Η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής (μικροί λοφίσκοι και ενδιάμεσες μικρές κοιλάδες ) καθώς επίσης και το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες (Κορινθιακός Δυτικά και Σαρωνικός Ανατολικά) δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα ( Terroir) που χαρακτηρίζει και το παραγόμενο προϊόν .

«Τα αμπέλια μας είναι σαν παιδιά μας, γιατί μόνο ένα φροντισμένο αμπέλι παράγει και ποιοτικό κρασί», είναι η φιλοσοφία των δύο παθιασμένων αμπελουργών.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η ζύμωση των εκλεκτών κόκκινων και λευκών κρασιών γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ωριμάζουν(τα ερυθρά) τοποθετημένα προσεκτικά σε κλιματιζόμενα κελάρια όπου με το πέρασμα του χρόνου αποκτούν τη γεύση και το χαρακτήρα τους μέσα σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ανάλογα με το είδος της ποικιλίας ακολουθείται κατά την οινοποίηση της μια ξεχωριστή επεξεργασία που σκοπό έχει να αναδείξει τις ξεχωριστές ιδιότητες της κάθε ποικιλίας (αρώματα, χρώμα , γεύση) όπως επίσης και να προετοιμάσει το κάθε κρασί για το χρόνο που μπορεί να μείνει στο μπουκάλι, τη δυνατότητα παλαίωσης κτλ.

Για τη συνεχή διατήρηση της άριστης ποιότητας των κρασιών τους, η Eva-Maria Boehme και ο Χάρης Αντωνίου, οι όποιοι έχτισαν και το σπίτι τους ανάμεσα στους αμπελώνες, παρευρίσκονται τόσο στον τρύγο όσο και στην οινοποίηση και την εμφιάλωση των κρασιών τους, για να βοηθήσουν εκεί που χρειάζεται, να ελέγξουν και να δοκιμάσουν. Δεν κάνουν όμως μόνο αυτό. Οι δύο παθιασμένοι αμπελουργοί επίσης είναι υπεύθυνοι για διάφορα προγράμματα έρευνας και μετεκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και με το ελληνικό Ινστιτούτο Οινολογίας, διαθέτουν θέσεις για πρακτική άσκηση, χορηγούν υποτροφίες εξωτερικού για μελλοντικούς οινολόγους και οργανώνουν στο Κτήμα τους διεθνή συμπόσια με θέμα το ελληνικό κρασί.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Στα Μέγαρα της Αττικής η Eva-Maria Boehme και ο Χάρης Αντωνίου πραγματοποίησαν το όνειρο της ζωής τους. Εύχαρις, η ονομασία του Κτήματος και των κρασιών του, προέρχεται από τα ονόματά τους, Εύα και Χάρης. Το Κτήμα Εύχαρις συνέβαλε αποφασιστικά στην αναγέννηση της αμπελουργικής παράδοσης στα Γεράνεια. Όπως και στον τομέα της έρευνας, το Κτήμα Εύχαρις ήταν από τα πρώτα που αφιερώθηκαν στην επιστημονική μελέτη των γηγενών ποικιλιών.

Οι δύο αμπελουργοί συνδυάζουν την παραδοσιακή γνώση με τις πιο πρόσφατες έρευνες σε ότι αφορά την παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Διοργανώνουν επίσης τοπικές γιορτές και είναι συλλέκτες έργων τέχνης σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών των τελευταίων 50 χρόνων.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
«Το κρασί μας έχει χαρακτήρα. Είναι φτιαγμένο με φροντίδα και αγάπη καθώς και με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών προδιαγραφών. Η επεξεργασία των σταφυλιών χωρίς αντλίες και με χρήση πνευματικών πιεστηρίων και ψυχωμένων δεξαμενών διασφαλίζει την προστασία των σταφυλιών από υπερβολικές πιέσεις, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή ποιότητα του κρασιού», εξηγεί η Eva-Maria Boehme. Η ίδια προέρχεται από παραδοσιακή οικογένεια Γερμανών αμπελουργών και έχει μεγαλώσει κοντά στο Ρήνο, στην περιοχή που αποτελεί τους «Δρόμους του κρασιού» της Γερμανίας.

Το γοητευτικό ελαφρώς αφρώδες λευκό «Eva Secco» και το αρωματικό αφρώδες «Evα Rose» μαγεύουν αμέσως όποιον τα δοκιμάζει, οι αρωματικοί οίνοι «Ιλαρός» και «Κτήμα Εύχαρις Λευκό», το ρωμαλέο «Ασύρτικο Άγριο», το πληθωρικό “Ασύρτικο Sur Lie” και “Syrah blanc de noir”, το φινετσάτο «Merlot» και το αριστοκρατικό «Chardonnay» χαρίζουν απόλαυση, το ευγενικό και στιβαρό «Syrah» και το γλυκό κρασί «Επίλογος», που τρυγιέται πολύ αργά (αρχές Δεκεμβρίου), είναι ίσως τα καλύτερα του είδους τους στην Ελλάδα.

Τα κρασιά Εύχαρις συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διάφορους διαγωνισμούς κρασιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντίστοιχα πολλά είναι και τα διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν διακριθεί καθώς και οι αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας της Ε.Ε. με τις οποίες επιβραβεύτηκαν η φυσική καλλιέργεια, η υγιεινή επεξεργασία και η οικολογική φροντίδα των αμπέλων. Τα κρασιά Εύχαρις είναι ελληνικά κρασιά υψηλής ποιότητας που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε διεθνείς συγκρίσεις.

Για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τα Μέγαρα και τα κρασιά Εύχαρις, το Κτήμα είναι ανοικτό καθημερινά από τις 9.00 έως τις 15.00, καθώς και το Σάββατο μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς Χάρη και Έυα.

Κατηγορία Επαγγέλματος

  • Οινοποιία – Ποτοποιία – Ζυθοποιία

Μητρώα Επιχειρήσεων

  • Μητρώο Ελληνικών Επιχειρήσεων