Έρχεται ρύθμιση που διατηρεί τις αγροτικές επιδοτήσεις σε εκτάσεις εκχερσωμένες που έχουν εξαγοραστεί

Έρχεται ρύθμιση που διατηρεί τις αγροτικές επιδοτήσεις σε εκτάσεις εκχερσωμένες που έχουν εξαγοραστεί

Έρχεται ρύθμιση που διατηρεί τις αγροτικές επιδοτήσεις σε εκτάσεις εκχερσωμένες που έχουν εξαγοραστεί

Aπό το υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πρότυπα του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Ρύθμιση με την οποία οι αγρότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν κανονικά να λαμβάνουν επιδοτήσεις και να καλλιεργούν τη γη που προέρχεται από εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις οι οποίες έχουν εξαγοραστεί με διατάξεις των Νόμων 4280/2014 και 4467/2017, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πρότυπα του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Η ρύθμιση αυτή, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί αντισυνταγματικότητας των εξαγορών στις οποίες είχαν προβεί οι αγρότες έναντι τιμήματος, με τις εκτάσεις που λαμβάνουν επιδοτήσεις και επηρεάζονται να υπολογίζονται στα 350.000 στρέμματα. Στην ρύθμιση που προωθείται, το υπουργείο θα είναι σε θέση να συνεχίσει να παραχωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη γη στους ενδιαφερόμενους που τη δούλευαν μέχρι τώρα έναντι τιμήματος.

Να σημειωθεί εδώ πως δεν αλλάζει κάτι στις διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών περιοχές που ο χαρακτήρας τους άλλαξε νομίμως πριν από το 1975, από δασικός σε άλλης μορφής, με ισχύουσες πράξεις της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, οι ήδη αναρτημένοι ή κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να αναμορφωθούν, ουσιαστικά εξαιρώντας τις εκτάσεις που θα υποδειχθούν ψηφιακά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγοντας το δρόμο στους αγρότες να διεκδικήσουν επιδοτήσεις που δεν είχαν καταβληθεί λόγω «μπλεξίματος» με τις δασικές εκτάσεις.

Όσον αφορά την απόφαση ΣτΕ αυτή έρχεται μετά από προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) που αφορούσε στη συνταγματικότητα τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των νόμων 4280/2014 και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η πλήρους εξαγοράς εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 και αγοράς του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007. Να σημειωθεί ότι η σχετική δυνατότητα έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία έως τις 8 Αυγούστου 2020.

Σημειώνεται εδώ πως, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΕΝ με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, κτήματα τα οποία είχαν αποδοθεί με σφραγίδα του ελληνικού κράτους –ακόμα και από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή (προ του 1975)- σε Έλληνες πολίτες για αγροτική χρήση –εφ’ όσον βεβαίως παραμένουν και σήμερα αγροτικά- θα μπορούν κανονικά να αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς προβλήματα και χωρίς να θεωρούνται δάση. Παράλληλα, όσοι πολίτες έχουν ήδη δικαιωθεί από επιτροπές αντιρρήσεων μπορεί να προβούν στην αξιοποίηση των ακινήτων τους χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση των υπολοίπων αντιρρήσεων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα.

*Πηγή: thessaliatv.gr