Τον γύρο του κόσμου κάνει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα -Πανηγυρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα -Πανηγυρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα -Πανηγυρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ

Πλημμύρισαν τα διεθνή ΜΜΕ με δημοσιεύματα για την πρόθεση της Ελλάδας να εκκινήσει την τουριστική σεζόν, διασώζοντας έτσι το καλοκαίρι για εκατομμύρια τουρίστες.

Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και οι ανακοινώσεις των 4 υπουργών της κυβέρνησης, κυρίως σε ό, τι αφορά τον τουρισμό, αποτέλεσαν θέμα σε μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ σε Ευρώπη και Αμερική το απόγευμα της Τετάρτης.

Guardian: Η Ελλάδα «διαβατήριο ασφαλείας και αξιοπιστίας»

Η Ελλάδα θα υποδεχτεί τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ηλεκτρονική έκδοση της Guardian περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά το διάγγελμά του για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, της εργασίας και του τουρισμού.

Με την Ελλάδα να καταγράφει λιγότερους από 170 θανάτους από τον κορωνοϊό τους τελευταίους δυο μήνες, ο Μητσοτάκης σημείωσε πως η απάντηση της χώρας στην πανδημία θα γίνει «διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας» που θα προσελκύσει τους επισκέπτες, σημειώνει η Guardian.

Το δημοσίευμα που περιλαμβάνεται στο Live Blog του μέσου για τον κορωνοϊό φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη για τις λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού και το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα αναφορικά με τον κορωνοϊό.

ABC: Επιστρέφει η πολυαναμενόμενη τουριστική σεζόν στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο ABC δημοσιεύει άρθρο με το οποίο σημειώνει πως η πολυαναμενόμη τουριστική σεζόν της Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, τονίζοντας πως οι διεθνείς πτήσεις θα επανεκκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα πολύ νωρίς στην Ελλάδα και αυτό πιστώθηκε με χαμηλό αριθμό θανάτων και βαριά ασθενών από τον κορωνοϊό σημειώνεται στο δημοσίευμα.

 

Οι χώρες των Βαλκανίων, της Βαλτικής και η Γερμανία, αλλά και τουρίστες από το Ισραήλ και την Κύπρο αναμένεται να είναι το πρώτο κύμα των πολιτών που θα λάβουν το πράσινο φως ώστε να επισκεφτούν την Ελλάδα. Κάποιες χώρες ωστόσο ενδέχεται να αποκλειστούν, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση τους αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν θα είναι απαραίτητη η καραντίνα, ωστόσο, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τεστ για τον κορωνοϊό στους τουρίστες που την επισκέπτονται. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η χώρα μας και περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, αναφέρεται η ύπαρξη γιατρού για κάθε ξενοδοχείο, ειδικά σημεία σε περίπτωση επιβολής καραντίνας, αλλά και σποτ διενέργειας τεστ κορωνοϊού στα νησιά.

Η Ελλάδα παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας, σύμφωνα με το BBC
Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα, με τις απευθείας πτήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς να επανεκκινούν από τον Ιούλιο, σημειώνει με τη σειρά του το δημοσίευμα του BBC. Το βρετανικό μέσο παραθέτει πως η Ελλάδα έγινε παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ αναφέρει πως η χώρα μας θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πραγματοποιούν τεστ για τον κορωνοϊό.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες για την τουριστική σεζόν που ξεκινά, προσθέτει το ABC. Το δημοσίευμα παραθέτει τις συμφωνίες Ελλάδας-Βουλγαρίας, με την γείτονα χώρα των Βαλκανίων να μην θέτει σε καραντίνα τους Έλληνες επισκέπτες από την 1η Ιουνίου. Η συμφωνία μετακίνησης μεταξύ Ελλάδα, Σερβίας και Βουλγαρίας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 16 Ιουνίου.

Το BBC, τονίζοντας πως η πανδημία απειλεί να καταστρέψει την ελληνική τουριστική βιομηχανία, αναφέρεται και στην δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού «όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».

Bloomberg: Η Ελλάδα ανοίγει την τουριστική σεζόν

Ανάλογο δημοσίευμα και στην ηλεκτρονική έκδοση του Bloomberg, το οποίο παραθέτει τα νέα της εκκίνησης της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, ενώ σημειώνει πως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή από την ελληνική κυβέρνηση η λίστα με τις χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η υποδοχή τουριστών στην πρώτη αυτή φάση.

Η Ελλάδα με πληθυσμό σχεδόν 11 εκατ. ανέφερε 2.850 κρούσματα κορωνοϊού και 166 θανάτους, σημειώνει το δημοσίευμα, ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με το ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Le Figaro: Το σλόγκαν της Ελλάδας για τον τουρισμό “πρώτα η ασφάλεια”

«Πώς θα υποδεχτεί η Ελλάδα τουρίστες αυτό το καλοκαίρι» είναι ο τίτλος του γαλλικού δημοσιεύματος για την τουριστική σεζόν που εκκινεί στη χώρα μας στις 15 Ιουνίου. Στο δημοσίευμα της Le Figaro περιγράφονται τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης τους κορωνοϊού, αλλά και η σχεδόν πλήρης άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και κλειστών καταστημάτων που είχαν επιβληθεί το Μάρτιο για την πανδημία.

Το εκτενές δημοσίευμα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις, το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία καφέ, ξενοδοχείων και κινηματογράφων.

Το δημοσίευμα της Le Figaro κλείνει παραθέτοντας το σλόγκαν της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, που προτάσσει την επιτυχία με την οποία διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό είναι «Security First», δηλαδή «Πρώτα η ασφάλεια».

Le Soir: Λιγότερο πληγείσα από τον κορωνοϊό, η Ελλάδα εκκινεί την τουριστική σεζόν

Λιγότερο πληγείσα από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τις γείτονες χώρες, η Ελλάδα οριστικοποίησε την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν στις 15 Ιουνίου, σημειώνει δημοσίευμα της βελγικής Le Soir.

Στο άρθρο με τίτλο «Ιταλία, Ελλάδα…: η εκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των αεροδρομίων συγκεκριμενοποιούνται», η Le Soir περιλαμβάνει δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το διάγγελμα της Τετάρτης. «Ο ελληνικός ουρανός θα ανοίξει και πάλι σε διεθνείς πτήσεις από την πρώτη Ιουλίου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

AFP: «Η Ελλάδα ανοίγει ξανά την τουριστική σεζόν»

Με τίτλο «Η Ελλάδα ανοίγει ξανά την τουριστική σεζόν στα μέσα Ιουνίου και τις διεθνείς πτήσεις την 1η Ιουλίου» το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού «Το όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας».

Το Reuters τονίζει τη μείωση τη ΦΠΑ στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ως μέρος της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού και σημειώνει την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού για τα δειγματοληπτικά τεστ που θα γίνονται στους επισκέπτες και την τήρηση των ελληνικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου προβάλλουν και οι New York Times και των διεθνών απευθείας πτήσεων προς τουριστικούς προορισμούς, ενώ σημειώνουν τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη βοήθεια προς τους επαγγελματίες του τουρισμού για την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Οι Times επίσης αναφέρουν τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και για το σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα.

Η κρίσιμη ημερομηνία για τον τουρισμό

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε και ο Χ. Θεοχάρης εξειδίκευσε, το σχέδιο της κυβέρνησης για την δύσκολη – λόγω κορωνοϊού -φετινή τουριστική περίοδο.

Όπως ανακοινώθηκε, ο εσωτερικός τουρισμός θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου με τα σκάφη αναψυχής, ενώ η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία, είναι η 29η Μαΐου, οπότε θα ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ. Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα.

Στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και οι πόρτες της Ελλάδας και για τους τουρίστες από το εξωτερικό. Το σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Από πού περιμένουμε τουρίστες φέτος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα σε όλους τους επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, εκτός και εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα στοιχεία και τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά 15 ημέρες.

Εσωτερικός τουρισμός: Voucher σε 250.000 δικαιούχους

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό και με ανακοίνωση της γνωστοποίησε τα voucherό.

Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ). Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις.

Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000. Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/ta-diethni-mme-gia-anoigma-toyristikis-sezon-ellada