Πώς θα βρείτε τα αναπτυξιακά προγράμματα που ταιριάζουν στην επιχείρησή σας

Πώς θα βρείτε τα αναπτυξιακά προγράμματα που ταιριάζουν στην επιχείρησή σας

Πώς θα βρείτε τα αναπτυξιακά προγράμματα που ταιριάζουν στην επιχείρησή σας

Σίγουρα υπάρχουν πλέον αρκετές επιλογές, αλλά πώς θα καταλάβετε τι ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες;

Την εποχή που διανύουμε, οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να λειτουργούν εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών και γεωπολιτικών συγκυριών εξαιτίας της διετούς διάρκειας της πανδημίας, αλλά και του πρόσφατου πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να παραμείνει στάσιμη, ούτε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες που μπορούν να δώσουν στην επιχείρησή σας την ώθηση εκείνη που χρειάζεται για να μπορέσει να σημειώσει αναπτυξιακή πορεία, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η κατάλληλη στιγμή για να δράσετε μπορεί να είναι τώρα, αλλά αν ακόμη νιώθετε μπερδεμένοι ως προς το ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσετε, υπάρχουν τρόποι για να διευκολύνετε τη διαδικασία.

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

Καθώς η πολιτεία συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, ώστε να απαλύνει τις επιπτώσεις από το πέρασμα της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα προγράμματα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Φορείς που ενδεχομένως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ανάλογα και με τον τομέα που δραστηριοποιείστε. Πριν λίγο καιρό, παρουσιάστηκε στη χώρα μας ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που στοχεύει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, ακολουθώντας τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών.

Μπορείτε να ενισχύσετε την επιχείρησή σας σε τομείς όπως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση, η έρευνα και η εφαρμοσμένη καινοτομία, η αγροδιατροφή και η πρωτογενής παραγωγή, η ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων και πολλοί ακόμη. Στις βελτιώσεις που έρχονται περιλαμβάνονται πιο υψηλά ποσοστά επιδότησης που φτάνουν έως και το 75%, αλλά και άμεση έγκριση των επενδυτικών σχεδίων μέσα σε 60 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία των οριστικών υποβολών. Στις δαπάνες που μπορεί να εντάξετε στον νέο αναπτυξιακό νόμο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων, μηχανολογικός εξοπλισμός, μισθώματα leasing, το μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας κ.ά. Μπορούν να χρηματοδοτηθούν και επιχειρήσεις franchise, οι οποίες πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει συνδυαστική επιχορήγηση με δυνατότητα χρηματοδότησης και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Έτσι, για παράδειγμα, τα Προγράμματα Χρηματοδότησης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης προσφέροντας έως 12,5 εκατ. ευρώ (για επενδυτικά/επιχειρηματικά σχέδια με συνολικό κόστος έως 25 εκατ. ευρώ). Το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης σε συνεργασία με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IFG) ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια 100 εκατ. ευρώ και ευνοϊκούς όρους σε συνεργασία με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Πώς θα επιλέξετε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που σας συμφέρει

Γνωρίζετε, όμως, ποια είναι όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία έχετε διαθέσιμα για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας; Πόσο καλή γνώση έχετε σε δυνατότητες που μπορεί να σας είναι διαθέσιμες ανάλογα με τον κλάδο σας, όπως τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία ή και προγράμματα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Φορείς; Ξέρετε τα πάντα για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο; Μήπως είστε επιλέξιμοι για προγράμματα που αφορούν τον τομέα δραστηριοποίησης της επιχείρησής σας τα οποία δεν γνωρίζατε καν; Ο τρόπος για να επιλέξετε το Πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τομέα που δραστηριοποιείστε δεν είναι η ατελείωτη αναζήτηση πληροφοριών σε εκατοντάδες ιστοσελίδες, ούτε η μελέτη εκατοντάδων προκηρύξεων. Πολύ συχνά μπορεί να σας μπερδέψουν περισσότερο οι πληροφορίες που θα διαβάσετε, ειδικά αν περιλαμβάνουν άγνωστους για εσάς όρους ή δεν είναι ξεκάθαροι όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Ακόμη κι αν καταλήξετε σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία της διαδικασίας ενδεχομένως να δρα ως αποθαρρυντικός παράγοντας.

Η λύση είναι να διαθέτετε κάποιον αξιόπιστο σύμβουλο που να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας, καθώς μπορεί να σας παρέχει τη γνώση των προγραμμάτων αλλά και της αγοράς, ώστε να αξιοποιήσετε τις επιδοτήσεις για τις οποίες είστε επιλέξιμοι και να λάβετε τις σωστές χρηματοδοτήσεις. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να είστε πλήρως κατατοπισμένοι σχετικά με τους όρους αποπληρωμής και εξασφαλίσεων, καθώς, δεδομένων των συνθηκών, θέλετε να είστε όσο λιγότερο γίνεται ανασφαλείς σε αυτό το θέμα. Οποιαδήποτε επένδυση στην επιχείρησή σας απαιτεί ένα κεφάλαιο που πρέπει να αποδώσει καρπούς στο μέλλον, ώστε να διασφαλίσετε όχι απλά επιβίωση της επιχείρησής σας, αλλά και να ανοίξετε τον δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξή της.

 

Πηγή: https://www.capital.gr/