Πλαστικά Θράκης: Η ελληνική πολυεθνική των πλαστικών

Πλαστικά Θράκης: Η ελληνική πολυεθνική των πλαστικών

Πλαστικά Θράκης: Η ελληνική πολυεθνική των πλαστικών

Πλαστικά Θράκης: Ο όμιλος που ξεκίνησε το 1977 δραστηριοποιείται σήμερα σε 80 χώρες.

Η οικογένεια Χαλιόρη βρίσκεται εδώ και 43 χρόνια πίσω από τον πολυεθνικό όμιλο «Πλαστικά Θράκης». Όλα ξεκίνησαν το 1977 όταν ο Σταύρος Χαλιόρης ίδρυσε την «Πλαστικά Θράκης» στην κοινότητα Μαγικού Αβδήρων, όταν όλοι οι επιχειρηματίες επένδυαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή του ιδρυτή έλκει από την Κωνσταντινούπολη, όπου το 1931 γεννήθηκε ο Σταύρος Χαλιόρης. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη κατάγονταν από το Μαστιχοχώρι Βέσσα της Χίου. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζοντας την εμπορική παράδοση της οικογένειας που από το 1866 δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μπαχαρικών, μαστίχας και χημικών προϊόντων. Το 1962 ο Σταύρος Χαλιορής παντρεύτηκε τη μικρασιάτικης καταγωγής Λιλή Κομνηνού.

Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Ευφημία, τα οποία τους χάρισαν τέσσερα εγγόνια, όλα αγόρια. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1964 απελάθηκε από την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 33 ετών. Βαθύς γνώστης του εμπορίου και της παραγωγής με δημιουργική φαντασία και δίψα για πρόοδο, ο Σταύρος Χαλιορής διέθετε καταπληκτική άνεση σε όποιο περιβάλλον κι αν βρισκόταν, μπροστά στο πλήθος ή στους λίγους, μπροστά στους φίλους ή στους ανταγωνιστές του.

Κάτι που τον χαρακτήριζε επίσης ήταν ότι σε όποια χώρα κι αν βρισκόταν, όποιο ταξίδι κι αν έκανε, υπήρχε στην ψυχή του φανερή πάντα η νοσταλγία για την Πόλη και το χωριό του, τη Βέσσα Χίου. Ο Σταύρος Χαλιορης αντιμετώπιζε τα προβλήματα των συνανθρώπων του με αγάπη, αλληλεγγύη και ευαισθησία. Η συμπεριφορά του καθαρή και ντόμπρα, χωρίς υπαινιγμούς, περιστροφές, αποσιωπήσεις. Λεβέντης. Η σοφία του, η δράση του, οι πράξεις του, το δημιουργικό του πνεύμα διδάσκουν και εμπνέουν και σήμερα.

Το 1980 η εταιρεία Πλαστικά Θράκης λειτουργεί το πρώτο της εργοστάσιο, το οποίο παράγει υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους για την ελληνική αγορά αλλά και για εξαγωγές.Έξι χρόνια αργότερα εισέρχεται στην αγορά των τεχνικών υφασμάτων πολυπροπυλενίου με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ξάνθη. Το 1992 ένα τρίτο εργοστάσιο δημιουργείται στην Ξάνθη, με εξειδίκευση στην παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας.

Στο 1995 η βιομηχανία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ δύο χρόνια μετά θα δημιουργήσει βιομηχανική μονάδα στα Ιωάννινα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο νυν διευθύνων και πρόεδρος Κώστας Χαλιορής θα πάρει τα ηνία επενδύοντας διαρκώς στο εξωτερικό. Με την εξαγορά της Don & Low Ltd (Σκωτία), η εταιρεία Πλαστικά Θράκης εδραιώνει τη διεθνή παρουσία της και δραστηριοποιείται στην κατηγορία των μη υφαντών ενώ θα ξεκινήσει μπαράζ εξαγορών εταιριών σε Νορβηγία (Thrace Polybulk), ΒουλγαρίαΡουμανίαΣερβία.

Το 2007 ο όμιλος, γιγαντωμένος, θα επεκταθεί στις ΗΠΑ και το 2012 θα έχει πλέον παρουσία σε 81 χώρες. Το 2013 διευρύνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, ιδρύοντας την εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. Αντικείμενο δραστηριότητάς της είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Το 2014 η εταιρεία μπαίνει στην αγορά των προϊόντων στεγανοποίησης με τη χρήση γεωσυνθετικού αργιλικού φραγμού (Geosynthetic Clay Liner – GCL) μέσω της ίδρυσης της εταιρείας “Thrace-Eurobent A.B.E.E.” στην Ξάνθη (51% κοινοπραξία).

Ενώ δυο χρόνια αργότερα επενδύει σε δύο νέες γραμμές παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών και Spunbond υφασμάτων στην Ελλάδα (Thrace NG). Την ίδια χρονιά ξεκινά η παραγωγή thermoforming στη Βουλγαρία (Thrace Ipoma). Το 2018  επενδύει σε μια νέα γραμμή παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ). Ολοκληρώνεται με επιτυχία το σχέδιο επέκτασης των Θερμοκηπίων Θράκης κατά 45 στρέμματα, φτάνοντας συνολικά τα 185 στρέμματα.

Σήμερα να είναι ένας διεθνής κολοσσός που δραστηριοποιείται σε 80 χώρες και έχει βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τεχνικών υφασμάτων και πλαστικών συσκευαστικών ειδών στην Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ. Να αντλεί ποσοστό άνω του 80% των εσόδων του από πωλήσεις (ύψους 254,36 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019) στη διεθνή αγορά, ενώ το ήμισυ της συνολικής της παραγωγής, παράγεται στην Ελλάδα. Με την πανδημία του κορωνοϊού να θερίζει ανθρώπινες ζωές και οικονομίες η Πλαστικά Θράκης διατήρησε τις θέσεις εργασίας ενώ μπήκε δυναμικά στην παραγωγή μασκών για την προστασία από τον κορωνοϊό.

*Πηγή: pagenews.gr