Αποκάλυψη: Φέτα-μαϊμού με…καρκινογόνα συστατικά στην ελληνική αγορά!

Αποκάλυψη: Φέτα-μαϊμού με…καρκινογόνα συστατικά στην ελληνική αγορά!

Αποκάλυψη: Φέτα-μαϊμού με…καρκινογόνα συστατικά στην ελληνική αγορά!

Ύποπτα “λευκά τυριά” που έχουν υποστεί διαδικασία “λεύκανσης” με την προσθήκη επικίνδυνων χημικών που προορίζονται για καλλυντικά και οικοδομικά προϊόντα, κυκλοφορούν σε πολλές χώρες ως “ελληνική φέτα” και διακινούνται παρανόμως ακόμα και στην χώρας μας.

“Λευκό τυρί” με εξαιρετικά επικίνδυνα συστατικά που προκαλούν καρκίνο, όπως το διοξείδιο του τιτανίου (γνωστό και ως Ε171,) κυκλοφορεί στην Ελλάδα, την Μεγ. Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως αυθεντική παραδοσιακή ελληνική φέτα.

Μάλιστα, χρησιμοποιούνται ψευδώς οι ενδείξεις ” Π.Ο.Π.” και ανύπαρκτες επωνυμίες, με σκοπό να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Μόνο στην Μεγ. Βρετανία και στις ΗΠΑ κυκλοφορούν δεκάδες προϊόντα με “φέτα-μαϊμού” με παραπλανητικές ονομασίες όπως “Feta Acropoli”, “Feta Mykonos” και “Feta Sparta”, τα οποία είναι ουσιαστικά “λευκό τυρί” αγνώστου παραγωγής και προελεύσεως.

Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών, τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ως πρόσθετα επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, όπως το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2), ένα φυσικό λευκό μετάλλευμα το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη λεύκανση των καλλυντικών (!), λευκών σαπουνιών και … γυψοσανίδων ή το οξείδιο του ψευδάργυρου (ZnO). Και τα δυο έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις σε πρόσφατες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιστημονικές έρευνες.

Επιστημονικές αποδείξεις για καρκίνο

Όπως απέδειξε το 2017 γαλλική επιστημονική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών της Γαλλίας, με επικεφαλής τον δρ. Ερίκ Ουντό του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, το διοξείδιο του τιτανίου (γνωστό και ως Ε171), που χρησιμοποιείται ευρέως σε οδοντόπαστες, και άλλα προϊόντα, μπορεί να είναι καρκινογόνο. Πειράματα σε ζώα (αρουραίους) έδειξαν ότι η ουσία προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου σε 40% των πειραματόζωων που την ήπιαν μαζί με το νερό τους. Οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι κακοήθεις, αλλά μπορούν να γίνουν σταδιακά. Προηγούμενες έρευνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) είχαν δείξει ότι η εισπνοή του Ε171 μπορεί να είναι καρκινογόνα. Ομως η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και όταν η ουσία εισέρχεται στον οργανισμό από το στόμα και το στομάχι.

Το “Ε171” απορροφήθηκε από το έντερο και πέρασε στο αίμα, μέσω του οποίου εξαπλώθηκε σε άλλα σημεία του σώματος ενώ οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (σαν πολύποδες) εμφανίσθηκαν σε τέσσερα ζώα στα δέκα που είχαν πιει νερό με την εν λόγω ουσία, αλλά σε κανένα πειραματόζωο που δεν είχε πιει νερό με Ε171. Επίσης, το Ε171 αποδείχθηκε ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων μετά από μερικούς μήνες χρήσης.

Ειδικά, το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) είναι απαραίτητο στην διαδικασία “λεύκανσης” των παραγόμενων τυριών από αγελαδινό γάλα τα οποία έχουν συνήθως κίτρινο ή υποκίτρινο χρώμα και η μετατροπή τους σε “λευκό τυρί” είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας για την “μετονομασία” τους σε ελληνική φέτα.

Τα συγκεκριμένα τυριά θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών καθώς μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, όπως έχει καταγραφεί σε μεμονωμένα περιστατικά πριν από μερικά χρόνια στην Κίνα και την Νότια Αφρική.

Η νέα ελληνική νομοθεσία

Στις αρχές Ιουνίου (4/6) ψηφίστηκε νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ασχολείται για πρώτη φορά με τις παράνομες “ελληνοποιήσεις” τροφίμων (όπως η φέτα) και προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.  Το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπισθεί νέα φαινόμενα παραποίησης της ελληνικής φέτας από “μεταποιητές” τυροκομικών προϊόντων στις ίδιες εγκαταστάσεις που συσκευάζουν άλλα τυριά και διοχετεύουν στην τοπική αγορά μεγάλες ποσότητες λευκού τυριού ως φέτα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις ειδικά στην Αγγλία, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν.

Εκτός από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στην αντιμετώπιση των “κρουσμάτων” αυθαιρεσίας και παράνομων δραστηριοτήτων συνδράμουν ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και η Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Όμως, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες υπουργείων και φορέων,  την εφαρμογή νέας νομοθεσίας και τις παρεμβάσεις της Ελλάδας στην Κομισιόν, πολλές χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία, Κόσοβο, Βορ. Μακεδονία, Νότια Αφρική, Κίνα) αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές (Δανία, Τσεχία) προωθούν προϊόντα “λευκού τυριού” ως… ελληνική φέτα. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στην Ελλάδα, μέσω παράνομων εισαγωγών λευκού τυριού, το οποίο “βαφτίζεται” φέτα σε αποθήκες και καταστήματα πριν την διάθεσή του προς πώληση.

*Πηγή: emea.gr