ΑγροΟικόΠολις: H πανδημία αλλάzει τον τρόπο που τρώμε

ΑγροΟικόΠολις: H πανδημία αλλάzει τον τρόπο που τρώμε

ΑγροΟικόΠολις: H πανδημία αλλάzει τον τρόπο που τρώμε

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ) είναι ένα δίκτυο διανομής τροφής που διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ μικροπαραγωγών βιολογικών προϊόντων και ομάδων καταναλωτών.

Τους τελευταίους μήνες η πανδημία του COVID-19 έφερε στο προσκήνιο τα θέματα της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων. Το πρώτο κύμα του lockdown που εφαρμόστηκε, προκάλεσε πανικό στην αγορά τροφίμων, τόσο τοπικά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πολλοί καταναλωτές αγόρασαν μαζικά τρόφιμα μακράς διάρκειας, μπροστά στον κίνδυνο των πιθανών ελλείψεων.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της πανδημίας αναδείχθηκαν πανηγυρικά τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Στο μεταξύ, οι περιορισμοί μεταφοράς και το κλείσιμο των τοπικών αγορών κατέστησε σχεδόν αδύνατο να παραδώσουν οι μικροί τοπικοί παραγωγοί τα προϊόντα τους σε πελάτες, λαϊκές και εστιατόρια, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής τους και την ακολουθούμενη οικονομική καταστροφή τους.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα και η γεωργία θεωρούνται βασικοί τομείς της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, ορισμένοι μικροί παραγωγοί και τα εναλλακτικά δίκτυα τροφίμων που τους υποστηρίζουν, έχουν ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους πώλησης των προϊόντων τους.

Το ΑγροΟικόΠολις σε συνεργασία με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός δικτύου άμεσης σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών σε κάθε πόλη της χώρας.

Όλοι οι παραγωγοί του δικτύου παράγουν τα προϊόντα τους με αγροοικολογικό ή βιολογικό τρόπο, χωρίς χρήση χημικών σκευασμάτων και φυτοφαρμάκων, με σεβασμό στη φύση και την υγεία των καταναλωτών. Παραγωγοί και καταναλωτές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά από κοινού ώστε αυτή η σύμπραξη να είναι εφικτή σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια, που βασίζεται στις αρχές του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης, της φροντίδας για τη γη και τον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 50 μικροί παραγωγοί και πάνω από 700 καταναλωτές έχουν επικοινωνήσει με το ΑγροΟικόΠολις. Η καθαρή τροφή, η εποχικότητα, η τοπικότητα και οι μικρές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, προσφέρουν τη δυνατότητα της γνωρισμίας με  τους παραγωγούς μας και και την στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ) είναι ένα δίκτυο διανομής τροφής που διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ μικροπαραγωγών βιολογικών προϊόντων και ομάδων καταναλωτών, υπό την προϋπόθεση της
διαφάνειας, της συνεργασίας και των άμεσων συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών.

Αν είστε παραγωγός που παράγει βιολογικά ή αγροοικολογικά και θέλετε να συμμετέχετε σε μια πανελλήνια δράση-σύνδεση παραγωγών – καταναλωτών στείλτε mail στο: tas@apenantioxthi.com.

Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται απευθείας από παραγωγούς, Αν θέλετε να βοηθήσετε στο έργο του ΑγροΟικόΠολις επικοινωνείστε  στο volunteers@agroecopolis.org 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το link στο site του Αγροοικόπολις:
https://www.agroecopolis.org/gnwrise-ton-paragwgo-sou/

Μπορείτε να διαβάσετε, τέλος, περισσότερα για την πρώτη φάση της καμπάνιας με τίτλο “Μένουμε σπίτι. Ψωνίζουμε από το χωράφι. Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή” ακολουθώντας το  link: https://www.agroecopolis.org/covid-19/

*Πηγή: iatronet.gr